Εθνικής Αμύνης 32Α, Θεσσαλονίκη

Θυρεοειδής αδένας

Ο θυρεοειδής αδένας, βρίσκεται στο λαιμό, κάτω από τον λάρυγγα. Η διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα ανεξαρτήτως αιτιολογίας, ονομάζεται βρογχοκήλη.

Το 50% του πληθυσμού άνω των 50 ετών και κυρίως οι γυναίκες (4/1) εμφανίζουν όζους μέσα στον θυρεοειδή αδένα. Θυρεοειδικός όζος ονομάζεται το μικρό ή μεγάλο μόρφωμα που δημιουργείται και μπορεί να είναι συμπαγές, κυστικό ή μεικτό, να υπάρχει μόνο ένας όζος ή πολλαπλοί, μικροί, ευμεγέθεις. Μπορεί επίσης ο όζος να είναι ψυχρός, δηλαδή μη λειτουργικός ή θερμός, δηλαδή λειτουργικός.

Σε ποσοστό περίπου 95% ο όζος είναι καλοήθης. Μπορεί να δίνει συμπτώματα, δηλαδή διαταραχές του αδένα ή να μην προκαλεί καμία ενόχληση.

Παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης θυρεοειδικών όζων αποτελούν η ηλικία, η κληρονομικότητα και η ακτινοβολία.

Η διάγνωση των θυρεοειδικών όζων γίνεται από τον ενδοκρινολόγο και με ειδικές εξετάσεις (υπερηχογράφημα τραχήλου, σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς, παρακέντηση διά λεπτής βελόνης (FNA) και κυτταρολογική εξέταση).

Ο όζος παρακολουθείται  και  μόνο εφόσον υπάρχει κακοήθεια ή υπερλειτουργεί, ή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αισθητικό ή λειτουργικό, τότε απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα με μερική ή ολική θυρεοειδεκτομή.

Η επέμβαση πρέπει να γίνεται από έμπειρο χειρουργό διότι ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τα νεύρα των φωνητικών χορδών, την τραχεία και τους παραθυρεοειδείς αδένες και πρέπει να μην υπάρξει βλάβη των οργάνων αυτών.

Ο Χειρουργός Μιχάλης Γενίτσαρης, χειρουργεί με μεγάλη εμπειρία παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα όπως:

Γενικός χειρουργός – Γενίτσαρης Μιχάλης – Θεσσαλονίκη