Ο θυρεοειδής αδένας, βρίσκεται στο λαιμό, κάτω από τον λάρυγγα. Η διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα ανεξαρτήτως αιτιολογίας, ονομάζεται βρογχοκήλη.
Το 50% του πληθυσμού άνω των 50 ετών και κυρίως οι γυναίκες (4/1) εμφανίζουν όζους μέσα στον θυρεοειδή αδένα. Θυρεοειδικός όζος ονομάζεται το μικρό ή μεγάλο μόρφωμα που δημιουργείται και μπορεί να είναι συμπαγές, κυστικό ή μεικτό, να υπάρχει μόνο ένας όζος ή πολλαπλοί, μικροί, ευμεγέθεις. Μπορεί επίσης ο όζος να είναι ψυχρός, δηλαδή μη λειτουργικός ή θερμός, δηλαδή λειτουργικός.
Σε ποσοστό περίπου 95% ο όζος είναι καλοήθης. Μπορεί να δίνει συμπτώματα, δηλαδή διαταραχές του αδένα ή να μην προκαλεί καμία ενόχληση.
Παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης θυρεοειδικών όζων αποτελούν η ηλικία, η κληρονομικότητα και η ακτινοβολία.
Η διάγνωση των θυρεοειδικών όζων γίνεται από τον ενδοκρινολόγο και με ειδικές εξετάσεις (υπερηχογράφημα τραχήλου, σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς, παρακέντηση διά λεπτής βελόνης (FNA) και κυτταρολογική εξέταση).
Ο όζος παρακολουθείται και μόνο εφόσον υπάρχει κακοήθεια ή υπερλειτουργεί, ή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αισθητικό ή λειτουργικό, τότε απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα με μερική ή ολική θυρεοειδεκτομή.
Η επέμβαση πρέπει να γίνεται από έμπειρο χειρουργό διότι ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τα νεύρα των φωνητικών χορδών, την τραχεία και τους παραθυρεοειδείς αδένες και πρέπει να μην υπάρξει βλάβη των οργάνων αυτών.
Ο Χειρουργός Μιχάλης Γενίτσαρης, χειρουργεί με μεγάλη εμπειρία παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα όπως: