Εθνικής Αμύνης 32Α, Θεσσαλονίκη

Παροχέτευση ψευδοκύστεων παγκρέατος

Οι ψευδοκύστεις παγκρέατος είναι η συγκέντρωση παγκρεατικού υγρού σε έναν «ασκό» σαφώς οριοθετημένο μέσα στο πάγκρεας. Οι ψευδοκύστεις είναι καλοήθεις και αποτελούν το 75% των μαζών που δημιουργούνται στο πάγκρεας.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οφείλονται σε επιπλοκή παγκρεατίτιδας λιθιασικής αιτιολογίας ή σε αλκοόλ και σπανιότερα σε κοιλιακό τραύμα ή στην απελευθέρωση παγκρεατικών ενζύμων.

Οι ψευδοκύστεις παγκρέατος συνήθως είναι ασυμπτωματικές. Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι το κοιλιακό άλγος, η απώλεια βάρους και ο ίκτερος καθώς και η ανεύρεση ψηλαφητής μάζας στο επιγάστριο κατά την εξέταση από τον χειρουργό.

Το 40% των ψευδοκύστεων υποχωρούν αυτόματα, ενώ άλλες μεγαλώνουν και προκαλούν επιπλοκές. Συνήθως, όταν είναι κάτω από 5 εκατοστά, παρακολουθούνται συχνά με απεικονιστικές εξετάσεις. Ειδικές εξετάσεις για έλεγχο του παγκρέατος είναι η αξονική τομογραφία και η μαγνητική χολαγγειοπαγκρεατογραφία (MRCP).

Η εμφάνιση συμπτωμάτων, η αύξηση του μεγέθους και η εμφάνιση επιπλοκών επιβάλλουν τη χειρουργική θεραπεία. Τέτοιες επιπλοκές που πρέπει εγκαίρως να αντιμετωπιστούν, είναι η μόλυνση (διαπύηση), η ρήξη, η αιμορραγία  και ο αποφρακτικός ίκτερος.

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται από έμπειρο γενικό χειρουργό ο οποίος αναλόγως της θέσης στην οποία βρίσκεται η κύστη, θα τη συνδέσει με κάποιο όμορο γειτονικό όργανο στο οποίο θα αδειάζει το υγρό που συγκεντρώνεται ώστε να αποστραγγίζεται και να μη κινδυνεύει από ρήξη ο ασθενής. Τέτοια όργανα είναι το στομάχι όπου ο χειρουργός διενεργεί κυστεογαστροστομία, το λεπτό έντερο  (κυστεονηστηδοστομία), εάν βρίσκεται στην κεφαλή του παγκρέατος συνδέεεται με τον δωδεκαδάκτυλο (κυστεοδωδεκαδακτυλοστομία).

Ο χειρουργός Μιχάλης Γενίτσαρης διενεργεί λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της ψευδοκύστης παγκρέατος έναντι της ανοιχτής χειρουργικής, με πολύ μεγάλη εμπειρία σε ανάλογα περιστατικά και με εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα για τον ασθενή.

Γενικός χειρουργός – Γενίτσαρης Μιχάλης – Θεσσαλονίκη