Εθνικής Αμύνης 32Α, Θεσσαλονίκη

Καρκίνος πρωκτού – Αντιμετώπιση

Το παχύ έντερο στην απόληξή του και σε μήκος 12-15 εκατοστών ονομάζεται ορθό.

Το ορθό καταλήγει στον πρωκτό που περιλαμβάνει τον έσω σφιγκτήρα μυ, τον έξω σφιγκτήρα μυ, τον ανελκτήρα μυ και το πρωκτικό στόμιο.

Ο καρκίνος του πρωκτού αυξάνει ραγδαία τα τελευταία χρόνια και οφείλεται στη μετάδοση του ιού HPV, στα κονδυλώματα μέσω της σεξουαλικής επαφής και σπανίως σε χρόνια φλεγμονώδη συρρίγγια. Τα συμπτώματά του είναι η αλλαγή συμπεριφοράς του εντέρου, η εκροή υγρού από τον πρωκτό, ο πόνος, η αιμορραγία ή τα ψηλαφητά ογκίδια.

Ο ασθενής με τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να επισκέπτεται αμέσως Χειρουργό ο οποίος με κολονοσκόπηση, βιοψία και ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα, θα συγκεντρώσει ακριβείς πληροφορίες. Εαν πρόκειται για καρκίνο του πρωκτού, θα ακολουθήσουν αξονική τομογραφία θώρακος και άνω-κάτω κοιλίας, αιματολογικές εξετάσεις και καρκινικοί δείκτες (CEA) και μαγνητική πυέλου.

Στον καρκίνο του πρωκτού για την επιλογή του τρόπου χειρουργικής αντιμετώπισης, το σημαντικότερο είναι το σημείο και η έκταση της βλάβης. Εάν δεν έχει διηθηθεί ο σφιγκτήρας, τότε γίνεται  χειρουργική αφαίρεση του όγκου με τοπική εκτομή και μπορεί να απαιτηθεί και άλλη ογκολογική θεραπεία (χημειο-ακτινοθεραπεία).

Εάν υπάρχει διήθηση του σφικτήρα ή μετάσταση σε λεμφαδένες, τότε η αντιμετώπιση αλλάζει. Προηγείται η ακτινοβολία και χημειοθεραπεία και ακολουθεί η χειρουργική επέμβαση διότι η συρρίκνωση του όγκου, μπορεί να επιτύχει την αποφυγή της κολοστομίας και της μόνιμης παρά φύση έδρας (σακουλάκι). Ωστόσο, ο ασθενής δεν πρέπει να προσφεύγει πρώτα στον ογκολόγο και μετά στον χειρουργό, καθώς είναι απολύτως αναγκαία για την επέμβαση που θα ακολουθήσει, η λεπτομερής καταγραφή της θέσης του όγκου ειδικά όταν βρίσκεται πολύ κοντά στο σφιγκτήρα, πριν από την ακτινοθεραπεία, όσο ακόμη τα όρια είναι απολύτως σαφή.

Επειδή οι προηγηθείσες ογκολογικές θεραπείες επιβαρύνουν το χειρουργικό περιβάλλον και αυξάνουν τις πιθανότητες επιπλοκών, ο Χειρουργός πρέπει να διαθέτει μεγάλη εμπειρία και γνώση ογκολογικής χειρουργικής.

Η χειρουργική του καρκίνου του πρωκτού περιλαμβάνει την ριζική αφαίρεση του όγκου χωρίς να τραυματιστεί ο σφιγκτήρας του πρωκτού για να αποφευχθεί η ακράτεια. Εάν υπάρχει διήθηση, τότε γίνεται κοιλιοπερινεϊκή εκτομή του ορθού με αφαίρεση του σφιγκτήρα και ενός τμήματος του παχέος εντέρου σε συνδυασμό με ριζικό λεμφαδενικό καθαρισμό.

Η επέμβαση μπορεί να διενεργηθεί, κατά περίπτωση, και λαπαροσκοπικά. Τότε γίνεται με μικρές οπές  στα κοιλιακά τοιχώματα και με τα ίδια ογκολογικά αποτελέσματα έναντι της ανοιχτής επέμβασης, στα χέρια έμπειρου στη λαπαροσκόπηση, χειρουργού. Όταν η λαπαροσκοπική επέμβαση ενδείκνυται, έχει  καλύτερα αποτελέσματα στη γρήγορη ανάρρωση του ασθενούς που είναι ήδη ταλαιπωρημένος από τις προηγηθείσες θεραπείες και αυτές που θα ακολουθήσουν από τον ακτινοθεραπευτή και τον ογκολόγο.