Εθνικής Αμύνης 32Α, Θεσσαλονίκη

Βουβωνοκήλη – Αντιμετώπιση

Η βουβωνοκήλη δημιουργείται όταν ενδοκοιλιακά σπλάχνα, προεξέχουν μέσω ενός αδύναμου σημείου του κοιλιακού τοιχώματος.

Ονομάζονται βουβωνοκήλες διότι εμφανίζονται στην περιοχή των βουβωνικών χώρων όπου υπάρχουν φυσικά μικρά στόμια (τρύπες) ανάμεσα στους μύες της κοιλιάς, για τη δίοδο του σπερματικού τόνου, των αγγείων και των νεύρων του όρχεως στους άνδρες και του στρογγύλου συνδέσμου της μήτρας στις γυναίκες. Ωστόσο, αποτελεί συχνότερη πάθηση των ανδρών.

Η βουβωνοκήλη εκδηλώνεται με εξόγκωμα πιο εμφανές όταν ο ασθενής είναι όρθιος και όταν βήχει. Μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή εάν διογκωθεί, να προκαλέσει δυσφορία στην περιοχή, αίσθημα βάρους και πόνο. Δεν αυτοϊάται, ενώ συνήθως μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες επιπλοκές.

Επιπλοκές βουβωνοκήλης

Η σοβαρότερη επιπλοκή της βουβωνοκήλης είναι η περίσφιξη, δηλαδή όταν το επίπλουν ή τμήμα του εντέρου παγιδευτεί στην κήλη και δεν μπορεί να αναταχθεί στην κοιλιά. Τότε επέρχεται στραγγαλισμός με διακοπή της παροχής αίματος στο έντερο ή επίπλουν και νέκρωση. Η αντιμετώπιση επιβάλλεται επειγόντως.

Γενικός κανόνας είναι ότι όσο μεγαλύτερη και χρόνια είναι μία κήλη, τόσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός δυσκολίας στην αποκατάσταση και μεγαλύτερη η πιθανότητα επιπλοκής. Υπάρχουν περιπτώσεις και αμφοτερόπλευρης βουβωνοκήλης, δηλαδή κήλης και στις δύο πλευρές, ή υποτροπής μετά από προηγούμενη ανοικτή αποκατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίζονται με μία χειρουργική επέμβαση.

Ο ασθενής με βουβωνοκήλη πρέπει να επισκέπτεται για κλινική εκτίμηση γενικό χειρουργό.

Λαπαροσκοπική χειρουργική βουβωνοκήλης

Η διόρθωση της βουβωνοκήλης με λαπαροσκοπική προσπέλαση, αποτελεί την ιδανική αποκατάσταση εφόσον διενεργείται από έμπειρο λαπαροσκόπο.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι λαπαροσκοπικής χειρουργικής για την αποκατάσταση της της πάσχουσας περιοχής και την ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος. Ο Γενικός Χειρουργός Μιχάλης Γενίτσαρης, εφαρμόζει με τεράστια εμπειρία την τεχνική διακοιλιακής προσπέλαση (Τ.Α.Ρ.Ρ – Trans Abdominal Pre Peritoneal)  με προπεριτοναϊκή τοποθέτηση του πλέγματος

Η επέμβαση Τ.Α.Ρ.Ρ διενεργείται απο τρείς μικρές τρύπες που γίνονται πέριξ του ομφαλού και από όπου εισέρχονται το λαπαροσκόπιο και τα υπόλοιπα λαπαροσκοπικά εργαλεία. Ακολουθεί η ανάταξη του περιεχομένου της κήλης, η τοποθέτηση και στερέωση πλέγματος ώστε να αποφραχθεί η κήλη. Οι τρύπες στο δέρμα κλείνουν με ράμματα και η επέμβαση ολοκληρώνεται.

Ο ασθενής κινητοποιείται πλήρως λίγες ώρες μετά το χειρουργείο και μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την επόμενη ημέρα.

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση λοιπόν,  περιλαμβάνει ενίσχυση του οπισθίου τοιχώματος του βουβωνικού πόρου με τοποθέτηση πλέγματος.

Πλεονεκτήματα:

  • Καλύτερη προσπέλαση του οπισθίου τοιχώματος του βουβωνικού πόρου
  • Tension-free τεχνική, κατάλληλη για έντονα αυξημένες ενδοκοιλιακές πιέσεις
  • Ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς
  • Μικρότερο ποσοστό υποτροπής
  • Ενίσχυση του κατώτερου κοιλιακού τοιχώματος από το ηβικόν οστού μέχρι και την προσθία άνω λαγόνιο άκανθα, αμφοτερόπλευρα ( αποκλεισμός των τριών ευένδοτων σημείων του οπισθίου τοιχώματος του βουβωνικού πόρου).
  • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
  • Θεαματικά γρηγορότερη επάνοδος σε πλήρεις δραστηριότητες
Επέμβαση χωρίς νυστέρι – «Θεσσαλονίκη», 14 Ιουλίου 1993

Επέμβαση χωρίς νυστέρι – «Θεσσαλονίκη», 14 Ιουλίου 1993