Εθνικής Αμύνης 32Α, Θεσσαλονίκη

Διαφραγματοκήλη – Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση – Οισοφάγος Barrett

Ο οισοφάγος είναι το σωληνωτό όργανο που μεταφέρει την τροφή από τη στοματική κοιλότητα στο στομάχι.

Στο σημείο που ενώνονται ο οισοφάγος με το στομάχι υπάρχει ένας οισοφαγικός σφιγκτήρας που λειτουργεί σαν βαλβίδα η οποία επιτρέπει την είσοδο της τροφής στο στομάχι και αποτρέπει την επιστροφή της προς τα πάνω. Το διάφραγμα υποβοηθά τον κατώτερο αυτό οισοφαγικό σφιγκτήρα να συσπάται εμποδίζοντας την παλινδρόμηση των υγρών του στομάχου προς τον οισοφάγο, και χαλαρώνει μόνο κατά την κατάποση. Όταν ανεπαρκεί ο κατώτερος Οισοφαγικός Σφυγκτήρας (Κ.Ο.Σ), τότε τα υγρά του στομάχου παλινδρομούν προς τα πάνω, τότε αυτό ονομάζεται Γαστοοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΑΠ).

Τι είναι η Διαφραγματοκήλη

Στη διαφραγματοκήλη, το άνοιγμα των σκελών του διαφράγματος είναι μεγαλύτερο από το κανονικό και επιτρέπει τη μετατόπιση του οισοφάγου προς το θώρακα, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί ο σφικτήρας. Μπορεί επίσης να εισέλθει στον θώρακα, τμήμα του θόλου του στομάχου ή και όλου του στομάχου, του επίπλου, του παχέος ή του λεπτού εντέρου. Τότε ονομάζεται ολισθαίνουσα διαφραγματοκήλη ή παραοισοφαγοκήλη.

Οισοφάγος Barrett

Τα γαστρικά υγρά είναι όξινα και προκαλούν βλάβες στο επιθήλιο του οισοφάγου. Εάν η διάβρωση του οισοφάγου είναι συνεχής λόγω Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης (ΓΟΠ), τότε μεταπλάθεται το επιθήλιο του οισοφάγου. Η πάθηση ονομάζεται οισοφάγος Barrett που αποτελεί σοβαρή επιπλοκή καθώς πρόκειται για προκαρκινική αλλοίωση που οδηγεί σε κακοήθη εξαλλαγή, δηλαδή σε αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου. Η διαδικασία εξαλλαγής δεν είναι αυτόματη. Ξεκινά από  χαμηλόβαθμη δυσπλασία, εξελίσσεται σε υψηλόβαθμη δυσπλασία και στη συνέχεια σε αδενοκαρκίνωμα. Το κύριο αίτιο πρόκλησης του οισοφάγου Barrett, είναι η μακροχρόνια γαστροοισοφαγική  παλινδρόμηση και η έκθεση του ενδοθηλίου του οισοφάγου σε όξινο περιβάλλον.

Τα συμπτώματα της διαφραγματοκήλης και της Γαστοοισοφαγικής Παλινδρόμησης (ΓΑΠ) είναι αρχικά, κοινά: αίσθημα καύσους (καούρες) στο στήθος ή πίσω από το στέρνο, δυσπεψία, αναγούλες και πόνος.

Ο έλεγχος των συμπτωμάτων μετά από γαστροσκόπηση και τεκμηρίωση της διάγνωσης είναι η λήψη φαρμάκων ή η αλλαγή διατροφής που αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Η επέμβαση για την αντιμετώπιση της διαφραγματοκήλης

Εάν υπάρχει διαφραγματοκήλη, διαβρωτική οισοφαγίτις, υποτροπές οισοφαγίτιδας που δεν αντιμετωπίστηκαν μετά από συντηρητική αγωγή ή οισοφάγος Barrett που δεν επιτρέπει αναβολή, τότε η μόνη λύση είναι η χειρουργική. Στόχος είναι η αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης και η αύξηση του τόνου του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα (ΚΟΣ).

Εάν υπάρχει διαφραγματοκήλη γίνεται και πλαστική του οισοφάγειου τρήματος( των σκελών του διαφράγματος).

Η επέμβαση για τη διαφραγματοκήλη και την γαστοοισοφαγική παλινδρόμηση γίνεται με λαπαροσκοπική τεχνική. Κατά την επέμβαση, το επάνω μέρος του στομάχου (θόλος) τυλίγεται γύρω από το κατώτερο μέρος του οισοφάγου και λειτουργεί σαν βαλβίδα η οποία αποτρέπει την παλινδρόμηση του γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο.

Χειρουργικές τεχνικές που εφαρμόζει ο ιατρός:

  • Μερική θολοπλαστική

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση έχει άριστα αποτελέσματα και αποτελεί το gold standard της θεραπείας της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης για κατάλληλα ερευνημένους ασθενείς.

Πλεονεκτήματα έναντι της ανοιχτής χειρουργικής: Καλύτερα αποτελέσματα, μικρότερο χειρουργικό τραύμα, λιγότερος πόνος, μικρότερος χρόνος νοσηλείας, καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Η λαπαροσκοπική θλοπλαστική είναι μέθοδος εκλογής για τη θεραπεία της ΓΟΠ σε καλά επιλεγμένους ασθενείς

Η επέμβαση απαιτεί καλή γνώση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής και εμπειρία. Τα αποτελέσματά της είναι άριστα.