Εθνικής Αμύνης 32Α, Θεσσαλονίκη

Σιγμοειδεκτομή – Αντιμετώπιση εκκολπωμάτωσης

Το συνηθέστερο σημείο στο οποίο δημιουργούνται εκκολπώματα του παχέος εντέρου, είναι το σιγμοειδές κόλον.

Σε αδύναμα σημεία του σιγμοειδούς τμήματος, τα οποία δεν αντέχουν στις εσωτερικές πιέσεις που αναπτύσσονται, σταδιακά δημιουργούνται εκκολπώματα. Δηλαδή, κοιλότητες μέσα στις οποίες παγιδεύονται κόπρανα και αναπτύσσονται μικρόβια. Εάν δεν διαγνωστεί το πρόβλημα εγκαίρως και δεν αντιμετωπιστεί με αλλαγή της διατροφής και φαρμακευτικά, τότε μπορεί να προκληθεί φλεγμονή των εκκολπωμάτων, που ονομάζεται εκκολπωματίτιδα.

Τα συμπτώματά της εκκολπωματίτιδας είναι ο πόνος και ευαισθησία στην αριστερή πλευρά της κάτω κοιλίας, η έντονη δυσκοιλιότητα, ο έμετος, το ρίγος και ο πυρετός.

Σε βαριές περιπτώσεις εκκολπωματίτιδας μπορεί να προκληθεί και ρήξη του εκκολπώματος, που αυτό σημαίνει διάτρηση του εντέρου, τη δημιουργία  αποστήματος γύρω από το έντερο ή και περιτονίτιδα, όταν τα κόπρανα διαφεύγουν μέσα στην κοιλιακή χώρα.

Στις περιπτώσεις αυτές η θεραπεία είναι αποκλειστικά η επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση διότι κινδυνεύει η ζωή του ασθενούς.

Άλλη επιπλοκή της εκκολπομάτωσης αποτελεί η αιμορραγία (ορθοραγία).

Τι είναι η Σιγμοειδεκτομή

Η επέμβαση για την αντιμετώπιση των επιπλοκών της εκκολπωμάτωσης, δηλαδή εκκολπωματίτιδα ή ορθοραγία, είναι η αφαίρεση του σιγμοειδούς τμήματος του εντέρου, η σιγμοειδεκτομή.

Η σιγμοειδεκτομή περιλαμβάνει την αφαίρεση του πάσχοντος αυτού τμήματος του παχέος εντέρου και τη σύνδεση (αναστόμωση) του αριστερού κόλου με το ορθό ώστε να επιτευχθεί η ομαλή διέλευση των κοπράνων μέχρι την έξοδο από τον πρωκτό.

Σε ειδικές περιπτώσεις, όπου ως επείγον περιστατικό ο ασθενής διακομίζεται με διάτρηση του εντέρου και περιτονίτιδα, μπορεί επιπλέον να απαιτηθεί η δημιουργία προσωρινής (6μηνης) κολοστομίας. Αυτό κρίνεται αναγκαίο όταν η φλεγμονή και η επιμόλυνση του εντέρου δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση αναστόμωσης. Όταν η φλεγμονή υποχωρήσει, με νέα επέμβαση γίνεται επανασύνδεση του παχέος εντέρου  και διακόπτεται η «παρα φύσιν έδρα» δηλαδή η κολοστομία.

Επειδή οι χειρουργικοί χειρισμοί και πιθανόν ο καθαρισμός ολόκληρης της κοιλιακής χώρας αποτελούν σύνθετες εργασίες, ο χειρουργός πρέπει να διαθέτει μεγάλη εμπειρία προκειμένου να διενεργήσει με εξίσου καλά αποτελέσματα την επέμβαση λαπαροσκοπικά, χωρίς το άνοιγμα της κοιλιάς.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική πλεονεκτεί τόσο σε επέμβαση προγραμματισμένης αντιμετώπισης βαριάς εκκολπωματίτιδας, όσο και ως επείγον περιστατικό διότι αποφεύγονται οι μεγάλες χειρουργικές τομές, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι σημαντικά μικρότερος, η επαναλειτουργία του εντέρου πολύ ταχύτερη, η παραμονή στην κλινική σημαντικά μικρότερη και η επάνοδος σε φυσιολογική διατροφή και στις καθημερινές δραστηριότητες, πολύ ταχύτερη.

Γενικός χειρουργός – Γενίτσαρης Μιχάλης – Θεσσαλονίκη