Εθνικής Αμύνης 32Α, Θεσσαλονίκη

Ραγάδα δακτυλίου πρωκτού – Αντιμετώπιση

Η ραγάδα δακτυλίου του πρωκτού αποτελεί μία από τις συνηθέστερες καλοήθεις παθήσεις του πρωκτού.

Εκδηλώνεται με έντονο πόνο κατά την αφόδευση και πιθανόν αιμορραγία, κνησμό και βλεννώδη έκκριση που αντί να υποχωρήσει αμέσως μετά, συνεχίζεται για 2-3 ώρες. Συχνά, προκαλεί τέτοιο πόνο, που ένα άτομο προσπαθεί να καθυστερήσει την αφόδευση για να αποφύγει τον πόνο. Το άτομο αυτό θα πρέπει να απευθύνεται σε Χειρουργό για εξέταση και θεραπεία.

Η ραγάδα είναι το επιφανειακό αλλά και βαθύ σχίσιμο του βλεννογόνου στην περιοχή του πρωκτού και οφείλεται σε υπερτονία του σφιγκτήρα.

Η αντιμετώπιση της ραγάδας πρωκτού δακτυλίου, εξαρτάται από τον χρόνο εμφάνισης και από το σημείο, το μέγεθος και το βάθος της σχισμής που προκλήθηκε. Η οξεία ραγάδα είναι επιφανειακή, αλλά εάν δεν αντιμετωπιστεί και μεταβληθεί σε χρόνια, τότε προκαλεί βαθιά ελκωτική βλάβη με επηρμένα και οιδηματώδη πλάγια τοιχώματα, που παρουσιάζουν ινώδη σκλήρυνση. Η χρόνια ραγάδα μπορεί να εξελιχθεί σε ινώδη πολύποδα στο πάνω άκρο της και στένωση λόγω σπασμού ή ίνωσης του έσω σφιγκτήρα.

Η θεραπεία είναι αρχικά συντηρητική με φάρμακα, συμβουλές διατροφής αλλά και τοπικές ενέσεις αλλαντικής τοξίνης. Εάν δεν αποδώσουν οι συντηρητικές θεραπείες, τότε απαιτείται χειρουργική θεραπεία. Ο έμπειρος χειρουργός – προκειμένου να αποφευχθεί ή να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ακράτειας – πρέπει να διενεργήσει έσω πλάγια σφιγκτηροτομή  με κλειστή μέθοδο, για ταχύτερη επούλωση.

Γενικός χειρουργός – Γενίτσαρης Μιχάλης – Θεσσαλονίκη