Εθνικής Αμύνης 32Α, Θεσσαλονίκη

Μηροκήλη – Αντιμετώπιση

Μηροκήλη είναι η κήλη της μηροβουβωνικής περιοχής ( του μηριαίου δακτυλίου) μεταξύ του βουβωνικού συνδέσμου, του ηβικού οστού και των μηριαίων αγγείων, σε κάποιο στενό, με χαλαρωμένους ιστούς, σημείο της πυέλου.

Ο «σάκος» που δημιουργείται προκαλεί διόγκωση και ήπιο έως μέτριο πόνο.

Η μηροκήλη δεν είναι συχνή κήλη και αφορά κυρίως τις γυναίκες με πολλές κυήσεις ή τους παχύσαρκους. Είναι όμως επικίνδυνη κήλη και πρέπει να χειρουργείται ακόμη και όταν δεν εκδηλώνει συμπτώματα ή αυτά είναι πολύ ήπια. Και αυτό, διότι λόγω της μικρής διαμέτρου του μηριαίου δακτυλίου και της ανελαστικότητάς του, προκαλεί πιο εύκολα περίσφιξη από την βουβωνοκήλη, δηλαδή νέκρωση των οργάνων που έχουν εισχωρήσει μέσα στην κήλη και αυτό θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή.

Η μηροκήλη χειρουργείται λαπαροσκοπικά με τοποθέτηση πλέγματος στο σημείο χαλάρωσης των ιστών, όπως η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης.

Η λαπαροσκοπική επέμβαση έχει μεγάλη επιτυχία, ενώ ο μετεγχειρητικός πόνος είναι λιγότερος, η ανάρρωση ταχύτερη, η πιθανότητα μετεγχειρητικών επιπλοκών μικρότερη, το κοσμητικό αποτέλεσμα καλύτερο και η επάνοδος στην καθημερινότητα πολύ ταχύτερη.

Γενικός χειρουργός – Γενίτσαρης Μιχάλης – Θεσσαλονίκη