Εθνικής Αμύνης 32Α, Θεσσαλονίκη

Καρκίνος στομάχου – Γαστρεκτομή – Συρραφή στομάχου

Ο καρκίνος του στομάχου αποτελεί έναν σχετικά συχνό καρκίνο που εμφανίζεται με διπλάσια συχνότητα στους άνδρες έναντι των γυναικών.

Για την εμφάνιση της νόσου ενοχοποιούνται περιβαλλοντικοί παράγοντες, η διατροφή, το κάπνισμα, άλλες παθήσεις του εντέρου, κληρονομικότητα κ.α.

Το 90% των καρκίνων του στομάχου προέρχονται από τα κύτταρα του εσωτερικού στρώματος του στομάχου (τον βλεννογόνο) και ονομάζονται αδενοκαρκινώματα. Άλλοι τύποι είναι τα γαστρικά λεμφώματα, οι στρωματικοί όγκοι του γαστρεντερικού (GIST),  και οι νευροενδοκρινεις όγκοι που προέρχονται από κύτταρα του νευρικού ή ενδοκρινικού συστήματος του στομάχου.

Κάθε άτομο πρέπει να ελέγχεται αρχικά με γαστοσκόπηση και στη συνέχεια με ειδικές εξετάσεις όταν αντιμετωπίζει επίμονη ενόχληση ή πόνο στην κοιλιά, σίσθημα πληρότητας ακόμα και μετά από ένα μικρό γεύμα, κάψιμο στην πλάτη, δυσπεψία, ξινίλα, ναυτία, έμετο με ποσότητες αίματος,  πρήξιμο, ανορεξία και ανεξήγητη μεγάλη απώλεια βάρους.   

Χειρουργική αντιμετώπιση για τον καρκίνο στομάχου

Στο στομάχι ο Χειρουργός επεμβαίνει σε ειδικές περιπτώσεις:

  • για τη συρραφή του στομάχου σε περίπτωση διάτρησης ή αιμορραγίας, λόγω επιπλοκών σε έλκος στομάχου που δεν αντιμετωπίστηκε φαρμακευτικά.
  • για την αφαίρεση τμήματος ή ολόκληρου του στομάχου (γαστρεκτομή) λόγω καλοήθους ή κακοήθους πάθησης
  • για διαγνωστικό λαπαροσκοπικό έλεγχο και βιοψία όταν η αξονική τομογραφία δεν μπορεί να δώσει πλήρη στοιχεία για το αν ο καρκίνος έχει επεκταθεί στο περιτόναιο ή υπάρχει διασπορά καρκινικών κυττάρων, προκειμένου να σχεδιαστεί ένα σωστό πλάνο ογκολογικής θεραπείας.

Ο Χειρουργός Μ. Γενίτσαρης διενεργεί τις παραπάνω χειρουργικές πράξεις λαπαροσκοπικά, λόγω της τεράστιας εμπειρίας που διαθέτει.

Η μερική ή ολική γαστρεκτομή εφαρμόζεται κυρίως στην ογκολογική χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου και η τεχνική που θα ακολουθηθεί έχει απόλυτη σχέση με το στάδιο του καρκίνου και την εξαιρεσιμότητα του όγκου.

Όγκος στομάχου

Εάν ο όγκος είναι πολύ μικρός και εντοπίζεται περιφερικά κοντά στον πυλωρό, τότε μπορεί να γίνει μερική γαστρεκτομή. Περιλαμβάνει την αφαίρεση της περιοχής πυλωρού – άντρου σώματος και μέρους του θόλου του στομάχου. Το εναπομείναν τμήμα του στομάχου ενώνεται (αναστομώνεται) με το λεπτό έντερο με πλαγιοπλαγία γαστρεντεροαναστόμωση ή αναστόμωση κατά Roux-Y.

Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις διενεργείται ολική γαστρεκτομή για την ασφαλή εξαίρεση της πρωτοπαθούς εστίας και τον πλήρη λεμφαδενικό καθαρισμό. Μετά τη γαστρεκτομή, προκειμένου να δημιουργηθεί φυσική δίοδος για τη διέλευση των τροφών, ενώνεται (αναστομώνεται) το λεπτό έντερο με τον οισοφάγο με μονήρη έλικα της νήστιδος κατά Roux-Y.

Επειδή οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο του στομάχου θα πρέπει να λάβουν και  χημειοθεραπεία, η ταχύτερη ανάρρωση μετά από λαπαροσκοπική επέμβαση αντί ανοιχτής χειρουργικής, επιτρέπει την ταχύτερη έναρξη της θεραπείας.