Εθνικής Αμύνης 32Α, Θεσσαλονίκη

Κύστεις ήπατος και εχινόκοκκου – Αφαίρεση

Το ήπαρ (συκώτι) βρίσκεται στο άνω και δεξιά μέρος της κοιλιακής χώρας. Στην επιφάνειά του μπορεί να δημιουργηθούν κύστεις με υγρό, αγνώστου προέλευσης.

Οι κύστεις του ήπατος μεγαλώνουν αργά και δεν έχουν συνήθως συμπτώματα και επιπλοκές εκτός εάν διογκωθούν πολύ. Τότε προκαλούν φούσκωμα στην κοιλιακή χώρα, ναυτία και πόνο. Εάν μεγαλώσουν πολύ, τότε μπορεί να προκληθεί κίνδυνος ρήξης ή αιμορραγίας.

Η διάγνωση των κύστεων ήπατος γίνεται τυχαία μετά απο υπερηχογράφημα και αξονική τομογραφία ή εφόσον προκαλέσει τα παραπάνω συμπτώματα.

Τότε η αντιμετώπιση είναι χειρουργική με λαπαροσκοπική τεχνική για την αφαίρεση της κύστης και την ταχεία ανάρρωση του ασθενούς.

Τι είναι η εχινόκκοκος κύστη ήπατος

Η εχινόκκοκος κύστη ήπατος είναι επίκτητη και δημιουργείται όταν το παράσιτο (σκουλήκι) του εχινόκοκκου μεταφερθεί από τα κόπρανα του σκύλου στον άνθρωπο. Τότε συνήθως επιλέγει το ήπαρ ως σημείο εγκατάστασης όπου δημιουργεί κύστη, δηλ. εχινόκκοκο κύστη.

Στην κύστη εχινοκόκκου, η θεραπεία είναι χειρουργική ώστε να προληφθεί η διάσπαση της κύστης και η διασπορά του παρασίτου στον περιτοναϊκό χώρο.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική για την αφαίρεση των κύστεων του ήπατος και ειδικά για την αφαίρεση εχινοκκοκικών κύστεων, είναι μία επέμβαση που απαιτεί μεγάλη γνώση της κοιλιακής χώρας και εμπειρία από τον λαπαροσκόπο χειρουργό.