Εθνικής Αμύνης 32Α, Θεσσαλονίκη

Αχαλασία Οισοφάγου – Ορομυοτομή κατά Heller – Αντιμετώπιση

Αχαλασία οισοφάγου χαρακτηρίζεται η αδυναμία χαλάρωσης του κατώτατου οισοφαγικού σφιγκτήρα, ο οποίος ενώνει τον οισοφάγο με το στομάχι.

Η στένωση που προκαλεί, έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορεί να διέλθει με άνεση η τροφή στο στομάχι και ο ασθενής να αισθάνεται αυτό που λέμε «δυσφαγία».

Η αχαλασία είναι σπάνια νόσος που όταν παρουσιάζεται, είναι συνεχώς επιδεινούμενη. Ο ασθενής δεν μπορεί να καταπιεί όχι μόνο στερεά αλλά και υγρά, όταν το επιτυγχάνει αισθάνεται έντονο πόνο στον λαιμό και στο στήθος. Αισθάνεται συνεχές φούσκωμα, διάθεση προς έμετο, σταδιακά σταματάει να σιτίζεται για να αποφύγει τον πόνο, ενώ έχει δύσοσμη αναπνοή λόγω της συγκράτησης των τροφών στον οισοφάγο. Καθώς η πάθηση εξελίσσεται, κινδυνεύει από εισρόφηση υγρών ή τροφών κατά τη διάρκεια του ύπνου και εμφανίζει υποτροπιάζουσες πνευμονίες με συνεχή βήχα.

Η αντιμετώπιση της αχαλασίας οισοφάγου είναι χειρουργική. Μετά τις διαγνωστικές εξετάσεις που επιβεβαιώνουν την πάθηση, διενεργείται ορομυοτομή κατά Heller και πρόσθια ημιθολοπλαστική κατά Dοr ( για την αποφυγή ΓΟΠ μετεγχειρητικά).

Γενικός χειρουργός – Γενίτσαρης Μιχάλης – Θεσσαλονίκη