Εθνικής Αμύνης 32Α, Θεσσαλονίκη

Σκωληκοειδίτιδα – Σκωληκοειδεκτομή – Αντιμετώπιση

Η σκωληκοειδής απόφυση είναι το μικρό σωληνοειδές σημείο στην αρχή του «τυφλού» τμήματος του παχέος εντέρου, που μοιάζει με σκουλήκι.

Όταν εξαιτίας της συγκέντρωσης κοπράνων, φυτικών ινών, ή βλέννας δημιουργείται απόφραξη που με τη σειρά της προκαλεί πολλαπλασιασμό μικροβίων στο σημείο αυτό του εντέρου, τότε σταδιακά προκαλείται φλεγμονή που ονομάζεται σκωληκοειδίτιδα.

Η απόφραξη της σκωληκοειδούς απόφυσης μπορεί να προκαλέσουν ισχαιμία, νέκρωση ή ακόμη και διάτρησή της με αποτέλεσμα το επιμολυσμένο υλικό που βρίσκεται στο σημείο αυτό να διαχυθεί στην κοιλιακή χώρα και τότε η σκωληκοειδίτιδα έχει μεταβληθεί σε περιτονίτιδα.

Συνήθως η σκωληκοειδίτιδα προκαλεί έντονο πόνο κυρίως στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς, πυρετό και εμέτους. Μπορεί όμως τα συμπτώματα να είναι πολύ ήπια και ακόμη και εάν διενεργηθούν οι εργαστηριακές εξετάσεις που συνήθως δείχνουν την ύπαρξη φλεγμονής, ή οι απεικονιστικές εξετάσεις να μην προκύπτει με απόλυτη βεβαιότητα ότι πρόκειται για σκωληκοειδίτιδα. Στις περιπτώσεις αυτές, η κλινική εμπειρία του Χειρουργού είναι πολύτιμη.

Σκωληκοειδεκτομή

Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή αποτελεί την καλύτερη χειρουργική αντιμετώπιση της φλεγμονής της σκωληκοειδούς απόφυσης. Γίνεται με 3 πολύ μικρές οπές στην κοιλιακή χώρα και αποτελεί την κυρίαρχη επιλογή λόγω του ελάχιστου μετεγχειρητικού πόνου, της μικρότερης μετεγχειρητικής νοσηρότητας, του μικρότερου χρόνου νοσηλείας και την άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα.

Ο έμπειρος στη λαπαροσκοπική χειρουργική ιατρός μπορεί να επιλέξει ανοιχτή χειρουργική επέμβαση σε σπάνιες περιπτώσεις ασθενών.

Ακόμη και στις περιπτώσεις όπου ο χειρουργός ελέγχει με το λαπαροσκόπιο και δεν διαπιστώνει φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, μπορεί και διερευνά όλη την κοιλιακή χώρα προκειμένου να διαπιστώσει τα αίτια που προκαλούν την έντονη συμπτωματολογία. Επίσης, η ύπαρξη λιπωμάτων, νευρωμάτων ή λειωμάτων στη σκωληκοειδή απόφυση που αποτελούν συνήθως καλοήθεις όγκους, έχουν τα ίδια συμπτώματα με τη σκωληκοειδίτιδα και πάλι πρέπει να αφαιρούνται με σκωληκοειδεκτομή. Αλλά και στις περιπτώσεις καρκινοειδούς ή κακοήθειας (κυσταδενοκαρκινώματα, αδενοκαρκινώματα), εάν εντοπιστούν εγκαίρως και δεν έχουν κάνει διήθηση, αφαιρούνται με σκωληκοειδεκτομή και πλήρη ίαση του ασθενούς. Εάν έχει γίνει διήθηση, η έγκαιρη διάγνωσή τους και η χειρουργική αντιμετώπιση με άλλες πιο δραστικές επεμβάσεις (δεξιά κολεκτομή) αποτελεί ριζική θεραπεία.

Περιτονίτιδα

Εάν μία σκωληκοειδίτιδα δεν χειρουργηθεί εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσει  περιτονίτιδα. Ως περιτονίτιδα χαρακτηρίζεται η διαρροή μολυσματικού υγρού και μικροβίων στο περιτοναίο, δηλαδή στο τοίχωμα που καλύπτει τον εσωτερικό της κοιλιάς και των ενδοκοιλιακών σπλάχνων. Η μόλυνση και η φλεγμονή του περιτοναϊκό υμένα, επιτρέπει την είσοδο τοξικών ουσιών στην κυκλοφορία και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.

Η περιτονίτιδα δεν προκαλείται μόνο από ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης αλλά και  από παθήσεις όπως οξεία παγκρεατίτιδα, οξεία απόφραξη εντέρου (ειλεός), διάτρηση εντέρου, βαρεία χολοκυστίτδα, διάτρηση έλκους στομάχου, διάτρηση 12δακτύλου, θρόμβωση μεσεντερίων αγγείων, οξεία εκκολπωματίτιδα. Επίσης, ρήξη ωοθήκης, οξεία σαλπιγγίτιδα και εξωμήτριο κύηση για τις γυναίκες.

Η χειρουργική επέμβαση είναι λαπαροσκοπική ή κατά περίπτωση, ανοιχτή και περιλαμβάνει τον πλήρη καθαρισμό της περιτοναϊκής κοιλότητας από τα τοξικά υγρά, την έκπλυση  και τον καθαρισμό όλων των οργάνων και φλεγμονωδών στοιχείων και η αποκατάσταση του οργάνου που υπέστη τη ρήξη.

Ακολουθούν η ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών, η χορήγηση πλάσματος ή αίματος, η υποστήριξη της αναπνευστικής  λειτουργίας, κ.α.