Εθνικής Αμύνης 32Α, Θεσσαλονίκη

Επιγαστρική κήλη – Αντιμετώπιση

Η επιγαστρική κήλη είναι η κήλη που εμφανίζεται άνωθεν του ομφαλού κατά μήκος της λευκής γραμμής που σχηματίζεται πάνω από τον ομφαλό μέχρι την ξιφοειδή απόφυση.

Εκδηλώνεται συχνότερα στους άνδρες ως ένα στρογγυλό, μικρό οζίδιο που μοιάζει με μικρό λίπωμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκαλεί πόνο ή ο πόνος είναι ήπιος.

Η επιγαστρική κήλη μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία λόγω της πίεσης των κοιλιακών μυών που εμφανίζουν χαλάρωση. Στα βρέφη και στα παιδιά λόγω επίμονου, έντονου βήχα ή κλάμματος, στους ενήλικες λόγω εργασίας, άσκησης, εγκυμοσύνης, παχυσαρκίας, κ.α.

Η επιγαστρική κήλη δεν ανατάσσεται παρά μόνο με χειρουργική επέμβαση προκειμένοου να αποφευχθεί η περίσφιξη και η νέκρωση του σπλάχνου που θα περάσει μέσα στον σάκο της κήλης.

Εάν η επιγαστρική κήλη είναι πολύ μικρή, μπορεί να  αντιμετωπιστεί με μικρή τομή στο σημείο και συρραφή του χάσματος. Εάν είναι μεγαλύτερη, επειδή υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υποτροπής, συνήθως αντιμετωπίζεται με λαπαροσκοπική χειρουργική και τρεις πολύ μικρές τομές από τις οποίες θα γίνει η τοποθέτηση ειδικού μεγάλου πλέγματος εσωτερικά για την ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική έχει μικρότερο κίνδυνο λοίμωξης μετεγχειρητικά, νοσηλεία μίας ημέρα, ταχεία ανάρρωση, καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα με ασήμαντο ποσοστό υποτροπής.

Γενικός χειρουργός – Γενίτσαρης Μιχάλης – Θεσσαλονίκη