Εθνικής Αμύνης 32Α, Θεσσαλονίκη

Αδένωμα | Καρκίνος επινεφριδίων | Επινεφριδεκτομή

Τα επινεφρίδια είναι αδένες που βρίσκονται πάνω από τους νεφρούς και παράγουν πολύ σημαντικές ορμόνες για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, τη διατήρηση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, τη ρύθμιση του μεταβολισμού, την αντίδραση του οργανισμού στο stress, την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στη φλεγμονή, κ.ά.

Στα επινεφρίδια, είτε λόγω συνδρόμων (Cushing, Conn), είτε λόγω καλοηθών όγκων (Φαιοχρωμοκύττωμα, τυχαίωμα) τότε μπορεί να προκύψει αυξημένη δράση κάποιων ορμονών. Όταν οι ορμόνες αυτές προκαλούν προβλήματα στον οργανισμό και δεν καταστεί δυνατόν να ελεγχθούν φαρμακευτικά, τότε η μόνη λύση είναι η αφαίρεση των επινεφριδίων.

Τι είναι το Αδένωμα

Ειδικότερα το επινεφριδικό αδένωμα με αυτόνομη έκκριση κορτιζόλης (σύνδρομο Cushing) είναι καλοήθης όγκος που μπορεί όμως να προκαλέσει υπερέκκριση ορμόνης και σοβαρές βλάβες όπως: συνεχή αύξηση του βάρους στον κορμό, μυϊκή αδυναμία, δέρμα στο οποίο εύκολα δημιουργούνται πληγές που δεν επουλώνονται ικανοποιητικά, αύξηση της τριχοφυίας, ακμή, οστεοπόρωση, διαβήτη, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ψυχολογικές παθήσεις και καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το αδένωμα παρακολουθείται συστηματικά από ειδικό ενδοκρινολόγο. Είναι αυτός ο οποίος σε συνεργασία με τον Χειρουργό θα αποφασίσει εάν πρέπει να διενεργηθεί επινεφριδεκτομή στον έναν ή και στους δύο αδένες.

Αντιμετώπιση για τον καρκίνο των επινεφριδίων

Αφαίρεση επινεφριδίων γίνεται και στον καρκίνο του επινεφριδίου που είναι σπάνιος μεν αλλά πολύ επικίνδυνος εάν δεν αντιμετωπιστεί χειρουργικά άμεσα.

Η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όγκου των επινεφριδίων είναι μια μεγάλη και βαριά επέμβαση.

Τι είναι η λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή

Η λαπαροσκοπική χειρουργική αποτελεί μέθοδο εκλογής για την αφαίρεση του επινεφριδίου για καλοήθη και κακοήθη νόσο, εφόσον υπάρχει έμπειρος λαπαροσκόπος. Επίσης, η λαπαροσκοπική χειρουργική προσφέρει με ισάξια ογκολογικά αποτελέσματα μια επέμβαση με πολύ λιγότερο πόνο, εξαιρετικά μικρότερη νοσηρότητα, χωρίς μεγάλες τομές και μετεγχειρητικές επιπλοκές, σε περιπτώσεις καρκίνου των επινεφριδίων.

Η επέμβαση γίνεται με 3-4 πολύ μικρές οπές από όπου όχι μόνο εισέρχεται το λαπαροσκόπιο και τα χειρουργικά εργαλεία, αλλά και με ασφάλεια καθώς τοποθετείται σε σφραγισμένη σακούλα το επινεφρίδιο με τον όγκο, μόλις αφαιρεθεί και πριν από την έξοδό του, ώστε να μην υπάρξει καμία διασπορά καρκινικών κυττάρων. Εάν ο όγκος είναι πολύ μεγάλος και δεν διασφαλίζεται η un block αφαίρεσή του, τότε  μπορεί η επέμβαση να γίνει με ανοιχτή χειρουργική, ή λαπαροσκοπικά και να ολοκληρωθεί με την ανοιχτή μέθοδο.

Ο πόνος είναι ελάχιστος, η νοσηλεία είναι 1-2 ημέρες ενώ ο ασθενής σε 7-10 ημέρες μπορεί να επιστρέψει στις συνήθεις δραστηριότητές του.

Για την επινεφριδεκτομή, απαιτείται εξαιρετικά έμπειρος λαπαροσκόπος χειρουργός, ο οποίος θα χειριστεί κάθε δυσκολία κατά τον πλήρη καθαρισμό της περιοχής από διηθήσεις σε άλλα όργανα.

Γενικός χειρουργός – Γενίτσαρης Μιχάλης – Θεσσαλονίκη