Εθνικής Αμύνης 32Α, Θεσσαλονίκη

Λεπτό έντερο

Το λεπτό έντερο αποτελεί το τμήμα του πεπτικού συστήματος που έχει την ευθύνη απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών της τροφής.

Σε έναν ενήλικα έχει μήκος 5-7 μέτρων. Ξεκινά από το στομάχι και καταλήγει στο παχύ έντερο. Στη διαδρομή του,  χωρίζεται σε τρία τμήματα: Το δωδεκαδάκτυλο, τη νήστιδα και τον ειλεό.

Οι παθήσεις του λεπτού εντέρου μπορεί να αντιμετωπιστούν  φαρμακευτικά αλλά μπορεί να πρέπει να αντιμετωπιστούν και χειρουργικά. Τέτοιες παθήσεις είναι οι συμφύσεις, ο εγκολεασμός, η εσωτερική κήλη, το εκκόλπωμα Meckel. Επίσης, καλοήθεις όγκοι όπως τα λιπώματα, τα λειομυώματα και τα αδενώματα όταν μεγαλώσουν και προκαλούν πόνο, φούσκωμα, ανορεξία και εντερική απόφραξη.  Η νόσος του Crohn όταν υπάρχει στένωση ή εντερική απόφραξη. Τέλος, ο καρκίνος του λεπτού εντέρου, ο οποίο δεν είναι συχνός. Τέτοιοι καρκίνοι είναι τα αδενοκαρκινώματα, τα λεμφώματα και τα καρκινοειδή.

Η σύγχρονη αντιμετώπιση των παθήσεων του λεπτού εντέρου γίνεται λαπαροσκοπικά, από πολύ καλό γνώστη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Ο Χειρουργός Μ. Γενίτσαρης διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση περιστατικών χειρουργικής λεπτού εντέρου. Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής είναι ο πολύ μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος και η πολύ ταχύτερη ανάρρωση, με το ίδιο χειρουργικό αποτέλεσμα ακόμη και στη χειρουργική κακοηθών όγκων.

Γενικός χειρουργός – Γενίτσαρης Μιχάλης – Θεσσαλονίκη