Εθνικής Αμύνης 32Α, Θεσσαλονίκη

Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση Αχαλασίας Οισοφάγου σε Παιδί

  • Δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του Ιατρικού Διαβαλκανικού

Χειρουργική αντιμετώπιση λαπαροσκοπικά 8χρονου ασθενή που διεγνώσθη με αχαλασία και αποτελεί την πρώτη περίπτωση λαπαροσκοπικής αντιμετώπισης παιδιού στην Ελλάδα από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε. Πριν την παρουσίαση του περιστατικού αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από ένα χρόνο είχαμε αντιμετωπίσει με επιτυχία την ίδια νόσο και σε ένα 11χρονο ασθενή.

Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση Αχαλασίας Οισοφάγου σε Παιδί

Ειδικότερα:

Αγόρι 8 ετών διεγνώσθη με αχαλασία οισοφάγου. Νοσηλευόταν για περίπου 3 μήνες σε διάφορα νοσοκομεία για γαστρεντερίτιδα λόγω των εμέτων που παρουσίαζε μετά τη λήψη τροφής.

Η διαγνωστική προσέγγιση περιελάμβανε:

Γαστροσκόπηση, Φυσιολογική

Οισοφαγογραφία, Κλασική εικόνα «ράμφους πτηνού»

Μανομετρία Οισοφάγου, Κανένας περισταλτισμός

Όταν εξετάσαμε τον ασθενή παρουσίαζε απώλεια βάρους 10 κιλών το τελευταίο τρίμηνο ενώ δεν είχε σιτιστεί από το στόμα περίπου κατά τις είκοσι τελευταίες ημέρες και νοσηλευόταν σε κρατικό νοσοκομείο της πόλης μας με ορούς. Δεν υποβάλλαμε τον ασθενή σε καμία περαιτέρω εξέταση και προτείναμε την λαπαροσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση με καρδιομυοτομή κατά Heller και πρόσθια θολοπλαστική  κατά Dor την οποία και εξηγήσαμε λεπτομερώς στους γονείς του ασθενούς.

Η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της αχαλασίας σε τόσο νεαρό ασθενή δεν διαφέρει τεχνικά από την αντιμετώπιση στον ενήλικα. Χρησιμοποιήσαμε την κλασική τεχνική με πέντε trocars.

Διενεργήσαμε ευρεία και πλήρη ορομυοτομή κατά Heller (μήκους 6-7εκ.) και πρόσθια θολοπλαστική κατά Dor.

Μετεγχειρητικά η βατότητα του κατώτερου οισοφάγου ελέγχθηκε και ακτινοσκοπικά με ευχερή διέλευση του σκιαστικού στο στόμαχο.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 11/01/2013 και ο νεαρός σιτίστηκε από του στόματος την ίδια μέρα. Έλαβε εξιτήριο χωρίς φαρμακευτική αγωγή και μόνο με διατροφικές οδηγίες την επόμενη ημέρα. Είκοσι ημέρες  μετά έχει επιστρέψει πλήρως στις δραστηριότητες και τις διατροφικές του συνήθειες.