Εθνικής Αμύνης 32Α, Θεσσαλονίκη

Λαπαροσκοπική αφαίρεση λειομυώματος οισοφάγου

  • Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

Επέμβαση λαπαροσκοπικής αφαίρεσης λειομυώματος του κοιλιακού οισοφάγου πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης από τον χειρουργό, εξειδικευμένο στη λαπαροσκοπική τεχνική, Μιχάλη Γενίτσαρη. 

Λαπαροσκοπική αφαίρεση λειομυώματος οισοφάγου

Η πραγματοποίηση της επέμβασης λαπαροσκοπικά, είναι σημαντική καθώς οι ασθενείς με λειομύωμα δεν αποφασίζουν συχνά τη διενέργειά της, λόγω της μακράς μετεγχειρητικής ανάρρωσης που μέχρι τώρα αποτελούσε μονόδρομο με την ανοιχτή χειρουργική. Επειδή τα λειωμυώματα είναι καλοήθεις όγκοι που σπάνια εξαλλάσσονται σε κακοήθη  λειωμυωσαρκώματα, συχνά οι ασθενείς παίρνουν το «ρίσκο» της αναμονής, εκτός εάν το πρόβλημα εκδηλώνεται με έντονη δυσκαταποσία. Με τη λαπαροσκοπική τεχνική, η ασθενής κινητοποιήθηκε την ίδια ημέρα και πήρε εξιτήριο από το Ιατρικό Διαβαλκανικό σε καλή κατάσταση την επόμενη, αντί μίας εβδομάδας. Τρεις ημέρες μετά, προσήλθε στην εργασία της και σε μία εβδομάδα επανήλθε πλήρως στις διατροφικές και κοινωνικές της δραστηριότητες, αντί ενός μηνός που είναι ο συνήθης χρόνος ανάρρωσης με ανοιχτή τομή. Η άμεση ανάρρωση, καθιστά  πλέον τη λαπαροσκόπηση, επέμβαση εκλογής.

Η 51χρονη ασθενής , υποβλήθηκε σε επέμβαση που διήρκεσε 90 λεπτά και περιλάμβανε τη λαπαροσκοπική αφαίρεση του όγκου  χωρίς τραυματισμό του βλεννογόνου, σύγκλειση των μυών με διακεκομμένες ραφές και θολοπλαστική κατά Nissen. Η ιστολογική εξέταση έδειξε ότι επρόκειτο για καλόηθες λειομύωμα του κοιλιακού οισοφάγου.

Όπως επισημαίνει ο χειρουργός Δρ. Μιχάλης Γενίτσαρης, για τη διενέργεια της επέμβασης «το μέγεθος και η θέση του όγκου είναι σημαντική, αλλά επίσης τα συμπτώματα, η γενική κατάστασή του ασθενούς και οι συνυπάρχουσες παθήσεις. Οι ενδείξεις για χειρουργική επέμβαση των όγκων αυτών είναι συμπτώματα που δεν υποχωρούν (δυσκαταποσία) και αύξηση του μεγέθους του όγκου. Τα λειομυώματα του κοιλιακού οισοφάγου και της οισοφαγο-γαστρικής συμβολής μπορούν να προσπελασθούν με μέση υπερομφάλια λαπαροτομία ή λαπαροσκοπικά που είναι και η ιδανική προσπέλαση, εφ’ όσον υπάρχει έμπειρη χειρουργική ομάδα. Αλλιώς, διενεργείται ανοικτή χειρουργική επέμβαση με θωρακοτομή ή λαπαροτομία».