Εθνικής Αμύνης 32Α, Θεσσαλονίκη

Χολολιθίαση – Χολοκυστίτιδα – Χολοκυστεκτομή

Η χοληδόχος κύστη είναι μια φούσκα που παίζει τον ρόλο της αποθήκης. Αποθηκεύει χολή (το πράσινο υγρό που βγάζουμε, όταν κάνουμε εμετό) που παράγεται στο ήπαρ. Όταν εισέρχονται τροφές στο στομάχι, τότε ερεθίζεται η χοληδόχος κύστη και κάνει συσπάσεις που προωθούν τη χολή στο 12δάκτυλο, για να γίνει η πέψη των τροφών.

Όταν δημιουργούνται πέτρες στη χοληδόχο κύστη, τότε δεν λειτουργεί σωστά. Το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό, αλλά οι επιπλοκές που μπορεί να δημιουργήσει:

  • Να μαζέψει η χοληδόχος κύστη μικρόβια και να κάνει φλεγμονή (χολοκυστίτιδα)

 

  • Να ξεφύγει κάποιο πετραδάκι και να περάσει στον χοληδόχο πόρο, να τον αποφράξει και να κάνει ίκτερο. Επειδή ο χοληδόχος πόρος και ο παγκρεατικός πόρος έχουν κοινή εκβολή, μπορεί το πετραδάκι να αποφράξει τον παγκρεατικό πόρο με αποτέλεσμα να κάνει παγκρεατίτιδα από ελαφριάς μορφής έως θανατηφόρα.

 

  • Να δημιουργηθεί νεοπλασία (καρκίνος)

 

  • Διάτρηση της χοληδόχου κύστης κλπ.
Χολολιθίαση – Χολοκυστίτιδα - Χολοκυστεκτομή

Για όλους τους παραπάνω λόγους, για να προστατευτεί δηλαδή ο άρρωστος από τις επικίνδυνες επιπλοκές, η θεραπεία της χολολιθίασης είναι η χολοκυστεκτομή, δηλαδή η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.

Μέθοδος εκλογής για την αφαίρεση αποτελεί η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Είναι η συνηθέστερη λαπαροσκοπική επέμβαση που εκτελείται διεθνώς.

Τα πλεονεκτήματα έναντι της κλασικής επέμβασης είναι πολλά: Γρήγορη ανάρρωση, γρήγορη επάνοδος στην καθημερινή δραστηριότητα, ελαχιστοποίηση επιπλοκών, άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, απουσία δημιουργίας ενδοκοιλιακών συμφύσεων, απουσία διαπύησης τραύματος και πολλά άλλα.

Η πιθανότητα μετατροπής της λαπαροσκοπικής σε ανοιχτή επέμβαση είναι μικρότερη, όσο μεγαλύτερη είναι η εμπειρία του χειρουργού.

Ο χειρουργός Μιχάλης Γενίτσαρης έχει διενεργήσει την πρώτη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή στη Βόρειο Ελλάδα (την τρίτη στην Ελλάδα) τον Μάρτιο του 1991 και έκτοτε χιλιάδες αντίστοιχες επεμβάσεις, με απόλυτη επιτυχία.